Secured Court — een performance in en rond de ‘Salle des Sports Papenvest’, Brussel, 2011

Ik was verwonderd over het feit dat je het idee van afbakening zo eenvoudig ruimtelijk kan representeren. Aan de hand van eenvoudige hekken kan je iets afsluiten, maar ook insluiten. Een constructie van hekwerk is een fysieke ingreep in ruimte. Ondanks het feit dat je door de tralies kan kijken, kan je er fysiek niet door heen. Behalve wanneer je dat echt wilt, met een beetje moeite.

Op de Papenvest tussen de appartementsgebouwen ligt een sporthal. Ze heeft glazen wanden en er wordt iedere dag gesport. De planché heeft oneindig veel lijnpatronen in diverse kleuren. Ik was in die periode bezig met het verzamelen van verschillende geluidsbronnen. Een geluidsband, een cassette, een ceedee en een mp3-speler waren de dragers waarop opnames van stuiterende ballen door de hal klonken. Binnen de lijnen van verscheidene regels van evenveel sporten werden deze apparaten al dribbelend bediend.

Eén hek symboliseert voor mij een eenzijdige kant van afbakenen. Aangezien je er omheen kan lopen en de twee kanten kan aanschouwen is het geen afbakening. Net zo goed kan je het als een badmintonnet gebruiken. Eén hek in een overdekte ruimte suggereert de mogelijkheid om iets af te bakenen. Het zou een toegang kunnen versperren. Het kan die ruimte transformeren. Vier hekken geplaatst in een kubus sluiten wél iets uit: een midden, een ongedefinieerde, ontoegankelijke ruimte. Wat daar middenin plaatsvindt kan slechts van buitenaf verbeeld worden.

Een basketbalteam van jonge spelers speelde op doel, manoeuvrerend rondom een constructie van hekkens. Een obstakel centraal in het speelveld. Kan ploegsport zo dynamisch zijn om zich rond een sta-in-de-weg vrij te spelen? Eén bal vloog tijdens de criss-cross op doel op de rand van een hek. Hij knapte en viel binnen in de kooi. Er waren nog ballen in omgang, het spel ging door.

Gemaakt met de ondersteuning van Batard. Advies: Mette Edvardsen Technische realisatie: Thomas Glorieux, Freddy Willems Productie: Eva Meyer Thank you: Seba Hendrickx, Mohammed Chetouanne, Bertin Mimpaka, BBC Chicago et tout le monde du salle des sport, Papenvest.
nl /en/fr